ABD'de hükümet kepenk kapattı

Tarih : 01.10.2013 10:48:11

ABD'de hükümet kepenk kapattı

ABD'de, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin bütçe kesintilerini önlemek için Başkan Barack Obama'nın sağlık alanında düzenleyeceği reformları bir yıl erteleme kararı almasının ardından, ülkede başlayan gergin bekleyiş, hükümetin kepenk kapatmasıyla sonuçlandı.ABD'nin Doğu Yakası yerel saati ile gece yarısına kadar Demokrat ve Cumhuriyetçi parti bütçe konusunda yeni bir plan üzerinde anlaşmaya varamadıkları için, ülkede 'hükümet krizi' ortaya çıktı ve hükümet çalışmalarını askıya aldı.

ABD'de, kriz çözülünceye kadar zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri durdurulacak.  Amerikalıların 'government shutdown' olarak adlandırdıkları 'hükümet krizi' yüzünden, 2 milyon federal personelden yüzde 40'ı ücretsiz izinli olarak evlerine gönderilecek.

Krizin bir hafta sürmesi durumunda, ABD ekonomisine maliyeti 10 milyar doları geçecek. En son 1995-1996 yıllarında, 21 gün boyunca 'hükümet krizi' yaşayan ABD'de, 17 yıl sonra ortaya çıkan kriz yüzünden, gazilik ve emeklilik ödemeleri ertelenecek, vize ve pasaport işlemleri yapılmayacak.

Hava trafik kontrolü ve gıda denetimleri gibi zorunlu kabul edilen çalışmalar devam edecek. Güvenlik güçleri, itfaiye, Ulusal Orman Hizmetleri Başkanlığı, sağlık, posta çalışanları işlerine devam edecek. Savunma Bakanlığı askeri üniformalı personelin normal çalışmasının devam edeceğini bildirdi. Ancak sivil personelin birçoğundan evde kalmaları istenecek.

OBAMA CUMHURİYETÇİLERİ UYARDI, ORDUYA GÜVENCE VERDİ
Ülkede hükümet krizinin başlayacağı sinyalleri, dün çoğunluğu Cumhuriyetçi Parti'nin elinde bulundurduğu Temsilciler Meclisi'nin, 1 Ekim Salı günü yürürlüğe girecek, halk arasında “Obamacare” olarak bilinen ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık reformu yasasına karşı çıkması ile başladı.

Temsilciler Meclisi'nin, Obama'nın sağlık reformunu durdurmaya yönelik teklifleri, ABD Senatosu tarafından gün içinde iki kez geri çevrildi. 2010 yılında geçen ve ABD Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanan sağlık reformu konusunda iki taraf da direnince, ABD'de 17 yıllık aradan sonra ilk kez bir hükümet krizi ortaya çıkmış oldu.

ABD Başkanı Barack Obama, İngilizcede 'government shutdown' olarak adlandırılan, hükümetin kepenk indirmesi anlamına gelen durumla ilgili olarak dün akşam yaptığı konuşmalarda, 'hükümetin kepenk kapatmasının, ABD ekonomisine büyük darbe vereceğini' söyleyerek Cumhuriyetçi Partililer uyardı. Obama, aktif olarak görev yapan Amerikan askerlerinin maaşlarının herhangi bir gecikme yaşanmadan ödeneceği sözünü verdi.

Pazartesini, Salı'ya bağlayan gece yarısı, ABD Başkanı Barack Obama'nın liderliğinde yönetimde bulunan Demokratlar ile muhalif Cumhuriyetçiler arasında uzlaşma sağlanmamasıyla birlikte, Salı sabahından başlayarak ülke genelinde tüm milli parklar kapatılacak. Federal kuruluşlarda, güvenlik, sağlık, itfaiye birimleri dışında çalışan milyonlarca kişi, hükümetin kepenk kapatmasıyla birlikte zorunlu izine çıkarılacak. Yaklaşık 2.5 milyon yaşlı insan, başta yiyecek yardımı olmak üzere birçok hizmetten yararlanamayacak. Krizin uzaması durumunda oluşacak 'en az harcayıp tasarruf etme' psikolojisi oluşacağı için işyerleri de zarar görmeye başlayacak. Çocuklara ve annelere sağlanan beslenme yardımları kesilecek.

Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi, bütçe kesintilerini önlemek için Başkan Barack Obama'nın sağlık alanında getirdiği reformların bir yıl ertelenmesini, bu yasanın yürürlükten kaldırılması veya finansmansız bırakılmasını istiyor.

ABD'de en son 'hükümet krizi' 1995-96'da yaşanmış, ABD hükümeti 21 gün boyunca çalışmalarını askıya almış, zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatmak zorunda kalmıştı. O zaman da Cumhuriyetçiler, Demokrat Partili Başkan Bill Clinton'dan kendi denk bütçe tekliflerini kabul etmesini talep etmi