AK Parti saflarında Gül Operasyonu mu?

Tarih : 29.08.2013 12:04:00

AK Parti saflarında Gül Operasyonu mu?

Abdullah Gül ve Erdoğan arasındaki görüş ayrılığı, yaklaşan yerel ve genel seçimlerdeki aday listelerine de yansıyacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında uzun süredir var olan görüş ayrılığının önümüzdeki seçimlere yansıyacağı iddiası Ankara kulislerini hareketlendirdi.

Taraf'tan Hüseyin Özkaya'nın haberine göre; önce 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerde, ardından da 2015’teki genel seçimlerde Gül’e yakın isimlerin AK Parti’den aday gösterilmemeleri planlanıyor. Ağırlığını Gül’e yakın isimlerin oluşturduğu ancak hükümetin Gezi Parkı eylemlerine yönelik tavrını eleştiren bazı liberal ve sosyal demokrat isimlerin de dâhil olduğu yaklaşık 50 ismin topun ağzında olduğu belirtiliyor.

AK Parti’nin 2015 sonrasında, gerek gösterilecek adaylar, gerekse de izlenecek politika itibariyle Milli Görüş çizgisine yaklaşması öngörülüyor.

GÜL’E YAKIN İSİMLER AĞIRLIKTA

Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan arasında daha önce cumhurbaşkanının görev süresi, şikeye ilişkin yasa değişikliği, tutuklu milletvekilleri, Muhteşem Yüzyıl dizisi, kuvvetler ayrılığı, yeni anayasa ve Sayıştay Kanunu gibi çeşitli konularda görüş ayrılıkları yaşanmıştı.

Gül’ün en son, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili olarak “Demokrasi demek sadece seçim demek değildir” demesi, hükümet kanadında rahatsızlık yaratmıştı. Gezi eylemlerine katılan vatandaşlara yönelik Erdoğan’ın sert üslubu ile eylemlere yapılan sert müdahale, AK Parti ve kabine içerisindeki bazı isimlerin de tepkisine neden olmuştu. AK Parti’nin, söz konusu isimlerle yollarını ayırmayı planladığı öğrenildi.

50’YE YAKIN İSİM TOPUN AĞZINDA

Bu arada AK Parti’de, eleştirilerini yüksek sesle dile getiren vekiller gibi düşünen ancak daha çok kapalı kapılar ardında konuşan 50’ye yakın vekilin bulunduğu ve bu vekillerin büyük bir kısmının, Cumhurbaşkanı Gül’e yakın oldukları belirtiliyor. Söz konusu isimlerin, partiye yönelik rahatsızlıklarının ve eleştirilerinin son zamanlarda, özellikle de Gezi eylemleri sırasında, arttığı dile getiriliyor. AK Parti içinde bir süredir yaşanan görüş ayrılıklarının “çatlağa” dönüştüğü ifade edilirken, partili bazı kurmaylar, “durumun endişe verici olduğunu” vurguluyorlar.

KÖŞK SAF DIŞI BIRAKILIYOR

Hükümetin, temel ve önemli konularda Köşk’ün görüşünü bir süredir almadığı, “Herhangi bir bilgilendirmede dâhi bulunmadığı” belirtiliyor. Hükümete yakın medyanın da, Gül’e olan mesafesi dikkat çekiyor. Gül’ün, görüş ve düşüncelerini daha fazla duyurabilmek için halkla buluşmak istediği belirtiliyor. Hükümetin ise, bu durumdan memnun olmadığı ifade ediliyor.

İNTERNETHABER