Cem Vakfı Toplantısı Hakkında Notlar

Tarih : 04.11.2013 09:27:37

Cem Vakfı Toplantısı Hakkında Notlar

Dün sosyal medyada dolaşıma giren 'protesto' videosunu izlediğim Cem Vakfı tarafından düzenlenen ''Uluslararası Anadolu İnanç Önderleri Toplantısı'' hakkında bir kaç noktanın altını çizmekte fayda var. Muhalif basında geçen haberler 'protesto' odaklı olduğundan esas tartışılması gereken nokta gözden kaçıyor.

Fetullah Gülen-İzzettin Doğan ortaklığıyla ilkinin temeli Ankara Tuzluçayır'da atılan ''Cami-Cemevi Kompleksi'' projesine dönük ülke genelinde yaygın tepki örgütlenememiş olsa da projenin Aleviler nezdinde kabul görmediğini söyleyebiliriz. Bir hafta süren ağırlıkla Alevi gençliğinin rengini verdiği mahalle eksenli direnişler önemli sayılabilecek radikalliğin işareti sayıldı. Demokratik kurumsal Alevi hareketi söylem ve eylem bağlamında tutarsızlık göstererek sergilenen direnişi yalnız bırakınca doğallığında tepki sönümlenmeye yüz tutmuştu. Alevi gençlerin radikalleşmesi lafızda iktidardan şikayetçi Alevi hareketinin statükolarını zorlama potansiyeli taşıdığından paradoksal şekilde fiili destek kanalları harekete geçirilmeyerek tepkinin yaygınlaşması istenmedi.

'Cami-Cemevi kompleksi' temelinin atıldığı günden itibaren bir hafta süren direnişin yalnız bırakılması dün Bostancı Gösteri Merkezi'nde gerçekleşen toplantının bileşeni proje destekçilerini fazlasıyla rahatlattı. Destekçiler sorunu atlattık, işimize bakalım havasında. Benim okumalarıma göre bu algıya sahip olmaları soyut temennilere dayanmıyor. Diyanet meselesi ve Dedelik kurumu üzerinden zamanla kritik adımlar atılarak teolojik değerleri öne çıkaracak, 'karıştır-barıştır' politikasının Alevi toplumsallığı içinde dayanak noktaları güçlendirilecektir.

Dün gerçekleşen toplantı bilinen bileşenlerin sonrası içinde ortak irade beyanını yansıttı. Salonun tamamen dolması ve dede ağırlıklı yoğun katılım dikkate alındığında düzenleyici kurum Cem Vakfı'nın hanesine başarı olarak yazılabilir. Anlaşılan yakın dönemde yaşanan gelişmeler Cem Vakfı'nda görünür bir yıpranmaya yol açmamış. Salonda bir kaç yaşlı insanın gösterdiği haklı tepki dışında tutulduğunda katılımcılar proje ortağı İzzettin Doğan ve şürekasına yanınızdayız demiştir. Tek ve yaygın temsiliyet Cem Vakfı-AİDHB çizginde karşılık bulacak mesajı verilmiştir.

Kimse dün ortaya konan ortak iradeyi küçümsemesin derim. Önümüzdeki süreçlerde daha aktif pratiklerle kopuşu istedikleri kanala yönlendirecekler. Muhalif Alevi kurumlarının parçalı, bürokratik, dar siyasal çıkar yaklaşımı ortada olduğu için sıkıntıyı bu alandan ziyade Alevi halkın ikna edilmesi bağlamında yaşayacaklarını düşünüyor olmalılar. İkna heyetlerini bugünden sonra her yerde görürsek şaşırmayın.

Diyanet bünyesinde temsiliyet, maaş, sertifikalı dedelik vs. bu noktaları yeniden daha sesli tartışmaya açmak durumundayız.

Basında geçmese de dün İzzettin Doğan'ın konuşmasında dikkat çektiği 'barış ve kaos' temalı gönderme AKP'nin dönemsel siyasetinin 'Alevi cephesinden' savunulması anlamına geliyordu. İzzettin Doğan, yurttaşlar arasında inanç yönünden 1990'lara kadar barış içinde yaşadık. 90’lardan sonra dünyanın konjoktürünün ve özellikle Humeyni sonrasında bu barış ortamı bozulmaya başlamıştır”dedi. Klasik İran düşmanlığı yaparak AKP'nin 'Sünni eksen soslu' siyasetine kendi cenahı adına katkı sunmuştur.

İ. Doğan konuşmasında; ''Fethullah Gülen'in bu projesine o zamanda katılıyordum, şimdi de iştirak ediyorum daha sonra da iştirak edeceğim'' dedi. Ortaklığın Tuzluçayır'la sınırlı kalmayacağını açıkça ifade etti.

Ben lafımı uzatmadan bir Bektaşi fıkrasıyla anlayana mesajımı ileteyim. Bektaşi’ye sormuşlar: - Dünyanın en zor ve en kolay şeyleri nedir? Bektaşi söyle demiş: -En kolayı, nasihat vermek, en zoru kendini bilmektir.

Ferhat Aktaş

TAHAHABER